Keresés ebben a blogban

2010. július 13., kedd

VÁLASZTÁS 2010. SZADA 13.

A Jövő útja, a Jövő Hídja

Száz és száz lapot írhatunk tele, de ha nem foglalkozunk a fiatal generációkat érdeklő témákkal, vesztett ügyünk lesz. 2010. már a 21. század. Képzelje el, T. Olvasó, hogy ha 1910 körül alaposabban tervezték volna a jövőt, a régmúltból még itt maradt Kossuth-huszárok, és Ferenc József-hívők, mennyivel jobban járhattunk volna- mi magunk!

Mit kínálhatunk a fiatal korosztályoknak? Mi lehet a Helyi Társadalmi Szerződés, fiatalokra érvényes, tartalma?

1. Nem hagyunk olyan megoldandó feladatokat rájuk, melyeket nekünk kell megoldani. Az 1951-1995 közti időszak dolgait le kell zárni, tiszta lappal „irattárba tenni”. A mai srácok nem annyira kíváncsiak ám sem Trianonra, sem 1956-ra, sem az ügynök-ügyekre, sem a helyi kárpótlásra! Számukra a máról és jövőről kell szólni, az Útról, melyet nekik is taposni kell, és a Hídról, amin nekik is át kell menniük. S leginkább: bizalom, feladat, számonkérés! Nem gügyögő hülyegyerekeket, hanem bátor fiúkat és kedves lányokat, férfiakat és asszonyokat nevelünk.Ugye?

2. Kapjon prioritást az oktatás, a nyelvtanulás, a sport, a pályakezdés, az emberi kapcsolatok fejlesztése. Ezen belül erőteljesen növeljük az ösztöndíjakat, a hiányszakmákba jelentkezőket, támogatjuk a tömegsportot, kiemelten figyeljük a felsőoktatásban résztvevő helyi fiataljainkat. Célunk, hogy mi magunk neveljük ki azokat, akik közül kikerülhet néhány, a 2014-2018-as választásokon jól szerepeltethető jelölt, államigazgatási szakember, intézményvezető. A ma világa bizony, a 30 éves vezetők világa...Mi nem megragadni és megtartani akarjuk a hatalmat, hanem élni a ránk testált óriási felelősséggel, és átvezetni a fiatalokat a felnőttek felelősséggel teli világába.

3. Megoldandó feladat a fiatalok szórakozásának, hasznos időtöltésének biztosítása. Nagyon nehéz kérdés. Szükséges egy helyiség, egy épület, ahol a korosztály a saját ízlésének megfelelően szórakozhat. Ez azonban nem tudható le egy kulccsal, egy szobával. Nem azt kell megoldanunk, hogy hol ihatnak és cigizhetnek szabadon a gyerekeink, hanem azt, hogy miképpen tudnak egymás társaságában normálisan szórakozni. Felelősség, tolerancia, empátia, egymás tisztelete. Egyszerű dolog ez. Ahol dübörög a zene, ott dübörög a zene. Így volt ez 1968-ban is. Vagy nem?

4. Feladatokat kell adni a fiataloknak, számon kérhető ügyekben kell a segítségüket kérni, éreztetni velük, hogy fontosak. Ebben itt, helyben nagy az egyházak szerepe, a sportkör szerepe, az iskola kiemelkedő fontossága mellett. De természetesen első a család. Nem levenni kell a terheket felnőtt fiataljainkról, hanem értelmes feladatokkal terhelni őket. Nem a mobiltelefonok, nem az I-podok, nem a mini DVD-k fogják megoldani az életük gondjait, hanem ők maguk, ha felkészítjük őket! Az nem lehet, hogy egy 20-23 éves fiatal nem tud átutalást indítani, nem tudja, mi az Ügyfélkapu, és fogalma nincs arról, mi az APEH meg a TB?

5. Vannak intézményeink. Van, pl., sportolási lehetőség akár a Szőlőhegyen is. Csak éppen az infrastruktúra rémes. A kerítés hiányos. A WC tragikus. A mosdó virtuális. Csoda, ha berzenkedik a szomszéd lakó, ha évente 8-10 labdát gyűjt be? Áldozni, beruházni, feladatot adni, számonkérni. A fiatalság egy dolgot utál jobban annál, ha túl hamar felnőttként akarják kezelni: Ha túl sokáig gyerekként kezelik!

6. A helyi tradíciók megismertetése nagyon fontos. A helyi táj, a területek régi nevei, a régi családok ismerete fontos ügy. Kezeljük is úgy.


Amit ígérhetünk: jelentősen, nagyságrendekkel növeljük a fiatalokra közvetlenül jutó kereteket. A konkrét számokat a papíralapon is megjelenő FEHÉR KÖNYV-ben, a Szada 21. század Program Költségvetése fejezetben olvashatnak majd.

Kedves Fiatal barátaim, Viktor, Dávid, Dani, Tomi, Betti,Livi, Sanyika, Ferenc, Krisztián, Balázs, Vanda, Barbika, Eszter, Kati, Kriszti, Kitti, Péter, Csabi,Rozika, Gergő, Laci, és sokan-sokan, akiket tanítottam is, akik barátaim gyerekei, figyeljetek ránk! Miattatok, értetek is tesszük, amit tennünk kell!

A Szada 21. század Program alkotói Nektek is ajánlják magukat.
Gyertek el, és adjatok bizalmat a Jövő Útjának, a Jövő Hídjának!


Jelölj egy nagy X-et, aztán jön a buli,
Vállald el az X-et, ez nem lehet ciki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése