Keresés ebben a blogban

2010. július 6., kedd

VÁLASZTÁS 2010. SZADA

Az önkormányzatok vagyongazdálkodása

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az önkormányzatok vagyona 2005-ben mintegy 9500 milliárd forint. Óriási szám. A 2711 község, köztük Szada, e vagyon 14,3 %-át birtokolja. A vagyon szerepe meghatározó jelentőségű, mert e vagyon a biztosítéka annak, hogy a települések a kötelező, illetve önként vállalt feladatok ellátásának eleget tud tenni. Azonban már a vagyon értéke megállapításának is komoly nehézségek vannak, mert a vagyon lényeges elemei „0” értéken vagy a valós- piaci- értéknél lényegesen kisebb értéken vannak nyilvántartva. Ráadásul a juttatott vagyon szép lassan- az állami források szűkössége miatt- a működtetési kiadások forrástartalékává vált.

Az önkormányzat vállalkozhat, de e tevékenysége nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátásának biztonságát, azaz, Szada csak olyan befektetéseket eszközölhet, ahol a kockázat mértéke nem haladja meg a bevitt vagyon mértékét.

Az üzleti jellegű vagyonnak e mellett hozamtermelőnek is kell lennie: erre a forrásigény is készteti az önkormányzatot. A vagyon jó működtetése esetén az eredmény fejlesztések, felhalmozások( megtakarítások) forrásai lehettek, de sok esetben a működési költségvetés felemésztette azt.

Mindemellett hitelfedezeti biztosíték megteremtése is fontos, s erre is csak a forgalomképes vagyonelemek alkalmasak.


Mi a mi teendőnk, mi a

Szada 21. század Program
feladata?

1. Hiteles és naprakész vagyonregiszter összeállítása.
2. A befektethető vagyonelemek és a fedezeti vagyonelemek meghatározása.
3. Szada hitelállományának felmérése, elemzése, különös tekintettel a „gyümölcskötvény” révén felvett 1.2 milliárd forint felhasználásáról, az abban szunnyadó lehetőségek, kötelezettségek, veszélyek.
4. A Szada Nova Kht egyszemélyes zártkörű részvénytársasággá alakítása. Feladatok telepítése, szolgáltatások- üzletkörök- jelentős bővítése, színvonalának emelése. Szolgáltatások piaci értékesítése.
5. További, kisebb tőkeigényű, azonnal jövedelmező befektetések.
6. A vagyonregiszter szerinti befektethető vagyonelemekkel való rugalmas gazdálkodás. Példa: Ha a településen eladó néhány ház, de a dekonjunktúra miatt kereslet nincs, érdemes megvizsgálni, hogy nem jobb-e földet eladni, és vagy esetleg a „gyümölcskötvény” segítségével megvásárolni a házakat, majd hasznosítani.

Az önkormányzat közszolgáltatásokat állít elő, állami és/vagy lakossági és egyéb gazdasági szereplők megrendelésére. A szolgáltatások megrendelői azonban nem térítik meg annak valós költségeit, ezért összességében emelni lesz szükséges a szolgáltatások díjait, és/vagy az adott település vállalkozási vagyona eredményes működtetéséből teszi hozzá a szükséges forrásokat.

A vagyonnal való gazdálkodás nem ördögtől való vállalkozói suskus, hanem törvényi kötelezettség! Aki egy település vezetői közé lépne, ezzel is tisztában kell lennie. E feladatot a Szada 21. század Program alkotói az Önök bizalmában, vállalják.

RÁBA GYÖRGY

Idézet:
"A társadalom bizonyos sértéseit azzal a vigasztaló tudattal kell elviselni, hogy ebben a világban eljön az idő, amikor - ha nyitott szemmel jár - még a legkisebb ember is bosszút tud állni akár a leghatalmasabbakon is."
Mario Gianluigi Puzo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése