Keresés ebben a blogban

2010. július 1., csütörtök

Választás 2010.

A kiemelt, vagy annak nevezhetó beruházások valós állapota

Évek óta napirenden lévő, és rendszeresen meg-megújuló tervek foglalkoztatják Szada lakosságát, még inkább Szada vezetését, a Thermál- projekt, a Faluközpont és az Egészségház ügye.

Nem tisztünk a részletes elemzés, nem tisztünk annak megvitatása, hogy kell-e, érdemes-e, értelmes-e ma e területekre áldozni, azt hinni, hogy fürdőváros lehetnénk, és így tovább.

Tisztünk viszont a tények rögzítése.
1. Az Egészségház-projekt úgy áll, mint – már elnézést- a mi kutyánk házának beruházása. Tudniillik még azt sem tudjuk, lesz-e kutyánk?
Volt itt már szó patikabezárásról- 2008 év végén-, gyűjtöttek már aláírást, jöttek befektetők, akik 99 évre, 50 évre kérték volna a lehetőséget. Ma úgy áll a dolog, hogy –sehogy. Nagy formátumú helyi lapunk ügyvédek levelezéséről szól, ami rosszat sejtet. Ha ügyvédek leveleznek, az sokba kerül, és sokáig tart.

2. A Thermál-projekt nem más, mint Csipkerózsika a 21. században, azzal a nem elvetendő különbséggel, hogy ide egy 3,5 MILLIÁRD forint hozománnyal rendelkező herceg kéne…. Miközben a projekt áll, mint a cövek, addig kiépültek a közművek, remek telkek várják gazdáikat, és egy, a semmibe vezető, szépen aszfaltozott út hívogat egy kis vezetési gyakorlatra.

3. A Faluközpont az elmúlt 12 év állatorvosi lova. T. Választó, emlékeztetem: 1995 óta a területen egy igazi változás volt: lebontották Zoli virágos üzletét. Az egyszerűen nem lehetséges, hogy egy ilyen szerkezetű település központi területe így nézzen ki! Egyik oldalán a jobb sorsra érdemes valamikori Áfész romjai, a fő fronton a COOP üzlete, a főhelyen egy magántelek, arrébb, bent a COOP felvonulási területe, majd az álombéli Egészségház telke, végül a gyógyszertár. Ez komikus is lehetne, ha nem lenne végtelenül szomorú.

4. Ugyanis, miközben a Faluközpont ügye évtizede halódik- és most szándékosan nem szólunk az iskolai fejlesztésekről, mert az a folyamat egy másik történet-, aközben remekül prosperálnak egyes magántulajdonban lévő területek. Telkek tucatjai alakultak ki, belterületbe vonások vidám vására változtatta meg a falu arculatát, és nem mondjuk, hogy ez nem fejlődés. Ez- fejlődés. Csak az a gond, hogy az eredmény a magánzsebekben landolt, miközben a falu éppen a saját arculatát felejtette ott, a ’70-es évek mocsarában.




A választásokra készülő
Szada 21. Század Program
az alábbi tervet tárja a Választópolgár elé:


1. 2 éven belül rendezi a faluközpont területe tulajdonviszonyait, földcserével, vétellel közösségi tulajdonba veszi azt. Megkeresi azt a hosszútávon gondolkodni képes vállalkozói kört, mely kör megvalósítja a Faluközpont racionális, célorientált fejlesztését. Ha 2012 végéig nem jelentkezik erre alkalmas cég, akkor az addig zrt-vé alakult Szada Nova Kht saját beruházásban valósítja meg a fejlesztést.

2. Az Egészségház álmai helyett az önkormányzat kézzelfogható, értelmezhető, a 21. század emberéhez méltó egészségügyi ellátás megvalósításához ad támogatást, akár magánkezdeményezés útján, akár a veresegyházi misszióval való még szorosabb együttműködéssel. Mindez nem zárja ki, sőt, erősíti azt a szándékot, hogy településünkön minél hamarabb gyermekorvosi rendelő nyíljék, a gyermekorvos itt lakásának lehetővé tételével együtt. Jelentős összegeket kívánunk fordítani szűrésekre, megelőzésekre.

3. A Thermál-projekt nevű rózsaszín ködöt egyelőre eloszlatjuk, és boldogabb időkre légmentes zsákokba tereljük.

Mindezen programok jelentős pénzeszközöket igényelnek. Nagyon jelentős pénzeszközöket. Ebben a település, az önkormányzat révén saját polgárai segítségét is kéri és várja. Mi több, elvárja. Manapság a legmagasabb kormányzati szinten téma a szolidaritás, a teherviselés, az áldozatvállalás. Nos, t. Polgárok, kedves szadai nagygazdák, privatizálók, úgy tervezzük, hogy egy rendes hozamot ígérő forint alapú kötvénykibocsátással Önöket célozzuk meg. Önöket, Titeket, ahogy tetszik. Miért adjon a falu évi 2-300 milliós kamatot egy szívtelen banknak, amikor azt Önnek, Neked is adhatná? A cél 500 millió- 1 milliárd forint, melyet a falu saját lakosságától kérne, kölcsön. Ne gondolja képtelenségnek az ötletet: 3000 emberről lehet szó. A falu számít arra, hogy azok a nagygazdák, a privatizálók, akiket szerencsés csillagzatuk és szorgalmuk akár 50-100 milliós haszonhoz jutatott a kárpótlás, a részarány tulajdon nevesítés révén megszerzett földek hasznosítása során,, megérzik, hogy itt a lehetőség valamit visszaadni, még ha csak ideiglenesen is.
Nehogy bárki azt higyje, hogy a svájci frankban felvett 1,2 milliárd forintnyi kötvényhitel, melyet az egyik bank kezel, nem fog nagy zűrzavarokat okozni még.....

Rába György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése