Keresés ebben a blogban

2010. július 5., hétfő

VÁLASZTÁS 2010. SZADA

A törvényi háttér néhány eleme

Egyes tisztségviselők, kampányolók, ön- (és közveszélyes)jelöltek, hajlamosak előbb-utóbb, a nekik juttatott valós vagy vélt hatalommal és befolyással felvértezve úgy megnyilvánulni, hogy pl. „ezt vagy azt megoldottam, megoldottuk”, ezt vagy azt elintéztem, elintéztük”, azaz, a jóságos kijáró, adakozó potentát szerepében tetszelegni.

Emberek vagyunk. Kinek nem esik jól, ha elismerik, kinek nem legyezi a hiúságát, ha dicsérik? Csakhogy egy dolog megtenni a kötelezőt, az előírtat, a törvény által az önkormányzathoz telepített feladatot, és más dolog a saját kútfőből, az együtt dolgozó munkatársak agyalásából, a lakosság helyi, jogos igényeiből összegyúrt terveket, vágyakat eljuttatni a megvalósuláshoz.

Hát, lássuk akkor, mik is azok a kötelező feladatok, Szadán is.


A települési önkormányzat feladata

A települési önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a vízrendezés és vízelvezetés, csatornázás, köztemető fenntartása, a helyi közutak és közterületek fenntartása, a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elöl el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti járművel történő várakozás (parkolás) biztosítása, helyi tömegközlekedés, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása; gondoskodás a helyi tűzvédelemről, közbiztonság helyi feladatairól; közreműködés a helyi energiaszolgáltatásban, a foglalkoztatás megoldásában; az óvodáról, az alapfokú nevelésről, oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásáról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás; a közösségi tér biztosítása; közművelődési, tudományos, művészeti tevékenység, sport támogatása; a nemzeti és etnikai kisebbségek jogai érvényesítésének biztosítása; az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése.
Forrás: 1990. LXV. Tv.


Mit jelent ez? Azt, T. Választó, hogy számos feladat, egyszerűbben tennivaló, magától értendő feladat. Nem kegy, nem jótett, nem elintézett dolog, hanem kötelező feladat.

Magyarán: nem dicsérendő, ha a vízelvezetést megoldja egy önkormányzat, hanem hatalmas mulasztás, ha nem oldja meg. Szadán ez például a lassan esőerdő-színvonalú felső Szélső úton mutatkozik.
Nem egy nagy tett tehát, ha egy közösségi téren, jelesül a szőlőhegyi szabadidős parkban a hivatal intézkedik arról, hogy a kapuk mögötti kerítés rendben legyen, hanem megoldandó feladat.

Mindezek ismeretében ajánlja a

Szada 21. Század Program,

hogy a mennyiségi munka helyett lassan térjünk rá a minőségi munkára! Ne megalomán beruházások legyenek a fontosak, hanem a mindennapokat könnyítő, színesítő ötletek, javaslatok megvalósítása- akkor is, ha Öntől, ha Tőled érkezik. A kötelező feladatokat pedig becsületes, jól tervezett munkával el kell végezni.

RÁBA GYÖRGY

Program mellé szavazatod,
Megvalósul akaratod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése